Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η αντίδραση της Διοίκησης του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με την εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε ο Φορέας, κρίνεται σε πρώτο χρόνο θετική.
Ο συντονισμός που έγινε με ταχύτητα με κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες που διαθέτουν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και την βοήθεια των συναδέλφων της πληροφορικής φαίνεται ότι απέτρεψε περαιτέρω κλιμάκωση και διασφάλισε το σύστημα δικτύου.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:
Το απαρχαιωμένο από το 2004 πληροφοριακό σύστημα δικτύου δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες. Το απαρχαιωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΣΠΕΚ επίσης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες.
Από το 2018 που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κτηματολόγιο μέχρι και σήμερα, οι διοικήσεις που πέρασαν στο ΝΠΔΔ διατήρησαν τα απαρχαιωμένα συστήματα της ΕΚΧΑ Α.Ε. και δεν αξιοποίησαν τις σημαντικές ευκαιρίες που είχαν προκύψει για μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία, την μεγάλη δηλαδή νομική μετάπτωση που σημειώθηκε στον Φορέα και το γεγονός ότι δεν ήταν τα δίκτυα τόσο φορτωμένα από εργαζόμενους και άλλους χρήστες (όπως επαγγελματίες) αλλά και την μεγάλη τεχνολογική έκρηξη που είχε συντελεστεί μέσα στο διάστημα 2004-2018. Μέσα σε αυτή τη εξαετία, ουδεμία συζήτηση έγινε για να αλλάξουν τα πληροφοριακά συστήματα και να εκσυγχρονιστούν αυτά τα δαιδαλώδη σε μήκος δίκτυα, τα οποία αφενός φορτωνόντουσαν καθημερινά με νέους χρήστες και data (λόγω των σταδιακών εντάξεων), αφετέρου δε, ευθυνόντουσαν για τις καθημερινές δυσλειτουργίες στα γραφεία και κατ΄ επέκταση (ως έναν βαθμό) για την ταλαιπωρία των πολιτών.
Οι όποιες αλλαγές συντελέστηκαν, διεύρυνση δηλαδή των πληροφοριακών συστημάτων με νέες πλατφόρμες, έγιναν επί της θητείας της σημερινής διοίκησης και με την σημαντική υποστήριξη του Υπουργείου, εν μέσω μάλιστα των μεγάλων έργων που τρέχουν (ψηφιοποίηση, κτηματογράφηση, καταργήσεις γραφείων κ.α.)
Για να φτιαχτεί ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο για τον πολίτη και τον επαγγελματία, πρέπει απαραίτητα να δοθούν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στους εργαζόμενους. Από αυτή την κρίση το Κτηματολόγιο θα πρέπει να βγει δυνατότερο, με έναν νέο σχεδιασμό για ένα σύγχρονο πληροφοριακό δίκτυο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ως προς την λειτουργικότητα και την ασφάλεια αλλά και ένα σύγχρονο ΣΠΕΚ.
Εκφράζοντας δημόσια την θέση μας ζητάμε να δοθεί από τη Διοίκηση η δέουσα προσοχή στο πρόβλημα, και όχι να δοθούν λύσεις απλά με παυσίπονα όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια.
Χρειάζονται πλέον καίριες παρεμβάσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί και να παγιωθεί η εύρυθμη λειτουργία στο σύνολό του Φορέα καθώς και η εργασιακή ηρεμία των συναδέλφων σε όλα τα επίπεδα.
Με Εκτίμηση,
Το ΔΣ του ΠΑΝΣΕΚΤ